Konst eller konstigt? Var går gränsen?

I förra månaden stormade det rejält kring kring två Konstfackstudenter och deras examensarbeten.

Ena veckan var det en student som spelar psykotisk och tas in på St Görans sjukhus. Väl där fortsätter teatern och hon lyckas ta mycket tid i anspråk som kunde används vettigare och dessutom skadas personal fysiskt.

Konst eller konstigt? Det är frågan.

Någon vecka senare hade en annan student som filmat sig själv när han sprayar ner en tunnelbanevagn i trafik med svart färg och avslutar med att krossa en ruta. "Konstverket" fick namnet "Territorial Pissing".

Konst eller vandalism? Det är frågan.

Det här är inte första gången som någon gör kontroversiella saker i konstens namn. Jag kommer ihåg för snart tio år sedan då konstnären Pål Holländer fick för sig att han skulle illustrera de ekonomiska förhållandena i Lettland. Han betalade en "vanlig" kvinna lika mycket som hans hotellrum kostade per dygn för att idka sexuellt umgänge med honom på film. Sedan fick hans flickvän sitta brevid och filma det bisarra uppträdandet. Filmen Buy Bye Beauty blev uppmärksammad i Sverige. I Lettland ledde den till något av en folstorm eftersom man i där uppfattade som att Holländer någonstans i filmen menade att varannan lettiska kvinna skulle kunna ställa upp på samma sak. Detta var natuligtvis något som stötte det lettiska folket. Jag arbetade själv i ett projekt med en del lettiska skolor på den tiden och under närmare ett år var det rätt jobbigt att vara svensk eftersom man förväntades försvara den "svenska" filmen om Riga. Jag kom ihåg en historia om hur Österrikarna skyllde på att Hitler var tysk och vice versa. Så jag försökte med att Pål egentligen var holländare och kom undan med det ibland...

Konst eller korkat? Det är frågan.

"Konst ska väcka uppmärksamhet!"

"Konst ska provocera!"

Javisst, men var går gränsen för vad som är konst, vad som är konstigt och vad som är något annat? Jag ringer min bror som är illustratör och har studerat lite konsthistoria. Han menar att gränsen för vad som är konst är personlig och flytande, men att det måste finnas ett syft med det man gör. Han ser inte heller något tydligt syfte i Konstfackstudenternas arbeten.

En annan fråga är om det är OK att skada något i konstens namn. I Konstfackexemplen blev personer på St Görans skadade och T-baneincidenten ledded till materiell skadegörelse i 100 000 kronorsklassen. Pål Holländers film gjorde många ledsna och upprörda.

Ponera att Usama Bin Ladin ersatte sin turban med en chick konstnärsbasker och rubricerade 11 september-incidenten som en "installation" istället för ett terrordåd. Syftet skulle vara att chocka och utmana etablissemanget samt att lyfta fram USAs missbruk av sin dominerande ställning i världen. Det kanske till och med var så att han ville förgylla New Yorkbornas vy med två jetplan instuckna i Twin Tower-skraporna? Och så råkade de falla ihop.
"Ooops 3000 döda, tänkte inte på att det kunde gå så...."

Konst eller terrorism? Det är frågan.

En absurd jämförelse? Javisst, men mitt syfte är att provocera och väcka uppmärksamhet kring vad som kan få kallas konst. Blev den här bloggen plötsligt konst eller bara fortsatt konstig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0